Zondag 27 mei, 2018

Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma moet aftreden

De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC heeft president Jacob Zuma 48 uur de tijd gegeven om af te treden als staatshoofd.

Dat meldt de Zuid-Afrikaanse staatstelevisiezender SABC. Partijvoorzitter Cyril Ramaphosa en algemeen secretaris Ace Magashule zouden Zuma dat ultimatum persoonlijk hebben gesteld, nadat het uitvoerend comit├ę van het ANC acht uur lang achter gesloten deuren had vergaderd in een hotel in Irene nabij Pretoria. Een deel van het ANC vreest dat de partij zware verliezen gaat lijden in de parlementsverkiezingen van 2019 als de impopulaire Zuma treuzelt met zijn vertrek.

Zuma ligt onder vuur sinds bekend is dat hij zijn huis voor omgerekend 12 miljoen euro aan overheidsgeld heeft laten opknappen. Zijn positie is verder verzwakt door de verkiezing van zijn criticus Cyril Ramaphosa tot partijvoorzitter, afgelopen december.

Indien Zuma niet aftreedt, zal hij uit zijn functie worden ontheven. Functionarissen van de ANC en de woordvoerder van Zuma konden niet worden bereikt om commentaar op het besluit te geven.

Blijf op de hoogte van al het lokale en internationale nieuws rechtstreeks vanaf jouw mobiele telefoon, helemaal gratis!

Download de Loop News app in de Google Play Store: http://bit.ly/1HHj2Uu

Download de Loop News app in de App store: http://apple.co/2e3q1Lk