Maandag 25 september, 2017

Voetgangers aangereden op Times Square

De politie heeft de omgeving afgezet.

De politie heeft de omgeving afgezet.

Een automobilist is donderdag op Times Square in New York ingereden op voetgangers. Een achttienjarige vrouw kwam om het leven en 22 mensen raakten gewond, meldden de autoriteiten. De politie gaat volgens lokale media niet uit van een terreurdaad.

Op een foto op Twitter is te zien hoe het voertuig rokend tot stilstand is gekomen op de stoep, hangend op een paaltje. Getuigen zeiden tegen persbureau Reuters dat de bestuurder tegen het verkeer in reed. Daarna zou de auto het trottoir op zijn gereden en meerdere voetgangers hebben geschept.

De politie heeft de bestuurder, een 26-jarige New Yorker, opgepakt. Op videobeelden is te zien hoe de man geboeid wordt afgevoerd door agenten. De automobilist zou in het verleden twee keer zijn betrapt op rijden onder invloed, berichtte CBS New York.

Burgemeester Bill de Blasio zei tegen verslaggevers dat er nog geen aanwijzingen zijn dat de bestuurder terroristische motieven had. Functionarissen verklaarden tegenover The New York Times dat de man onder invloed leek te zijn van drank of drugs.

Het dodental door de aanrijding loopt mogelijk nog op. De brandweer meldde dat vier slachtoffers in kritieke toestand verkeren. Drie anderen zijn er slecht aan toe. Vijftien slachtoffers hebben volgens de hulpdienst ,,minder ernstige'' verwondingen.

Times Square is een toeristische trekpleister. Het is nog onduidelijk of ook buitenlandse bezoekers gewond zijn geraakt. Getuigen reageren tegenover lokale media geschokt op het voorval. ,,Ik ben bang. Het is erg verrassend en tegelijkertijd eng hoe een enkeling zoiets vanuit het niets kan doen'', zei een omstander.

Een andere getuige vertelde hoe de bestuurder van de bordeauxrode wagen met hoge snelheid reed. ,,Het leek mij dat het voertuig zo veel mogelijk mensen probeerde te raken'', zei de vrouw. ,,Mensen probeerden opzij te springen.''

ANP