Zondag 27 mei, 2018

VIDEO: Vrouw eist ‘witte dokter’ voor haar zoontje

Screenshot van die video die viraal ging.

Screenshot van die video die viraal ging.

Een video van een vrouw die vraagt naar een ‘witte dokter’ voor haar zoon in een kliniek in Mississauga, Ontario is viraal gegaan. De video, die door een getuige werd opgenomen en online gepost werd, toont dat de vrouw in een vier minuten durend argument met personeel en patienten herhaaldelijk eist dat een blanke dokter haar zoontje komt helpen.

‘Ik zou graag een blanke dokter willen zien’, zegt de vrouw tegen een lid van het kliniek personeel in de wachtkamer, terwijl haar zoon rustig naast haar zit. Ze voegt eraan toe dat ze wilde dat hij door iemand wordt gezien die ‘geen bruine tanden heeft’ en ‘Engels spreekt’.

De vrouw raakt meer opgewonden als de vier-minuten video vordert en komt uiteindelijk naar de balie om haar eisen voor een blanke arts te herhalen. ‘Oh mijn God, in welk verschrikkelijk land woon ik?’,zegt ze in de video. ‘Als ik een wit persoon in dit land ben, moet ik mezelf schieten.’ Later in de video dringt ze erop aan dat haar zoon door een Canadese dokter wordt gezien.

Katleen Wynne, premier van Ontario, vertelde CTV Toronto dat ze geschokt en verward was door het incident. ‘Ik vind het een schokkend voorval en er is geen plaats voor dat soort gedrag of dat soort racisme en haat in onze samenleving. Ik denk dat we allemaal geschokt moeten zijn’, zei ze.

Hitesh Bhardwaj, die de video in de wachtkamer heeft opgenomen, zegt dat het incident hem ook geschokt heeft. ‘Dit in het openbaar zien, zonder angst in het bij zijn van zoveel mensen zonder vrees te hebben dat iemand haar zou kunnen rapporteren’–‘ het was heel erg,’ vertelde hij CTV Toronto.

De politie zegt dat ze zondagmiddag door de kliniek zijn gebeld voor een ‘ordeverstoring’. Const. Mark Fischer zei dat de beller meldde dat een vrouw ‘mondeling agressief’ was en een ‘witte dokter’ eiste. De officier heeft vastgelegd dat er geen strafbaar feit is gepleegd of in het proces is gepleegd, ‘vertelde Fischer CTV Toronto. De politie zei verder dat een arts in de kliniek uiteindelijk  de jongen behandelde, die voor borstpijn was ingebracht.