Te lang foliumzuur slikken zou mogelijk leiden tot obesitas bij kinderen

Het lang slikken van foliumzuur door zwangere vrouwen zou de kans op obesitas bij hun kind kunnen vergroten.

Dit blijkt uit onderzoek van biomedisch wetenschapper Sara Pauwels van de KU Leuven. Samen met een team onderzoekers van KU Leuven en UZ Leuven nam ze de voedings- en leefgewoonten van 150 zwangere vrouwen onder de loep. Na de geboorte werden de kinderen een jaar lang gevolgd. Ook nam Pauwels DNA-testen af en deed ze onderzoek naar de genen die een link hebben met obesitas.
Volgens het onderzoek zou langdurig gebruik van de vitamine B9 of foliumzuur een rol spelen bij de aanleg voor obesitas. Een opvallende uitkomst, omdat de vitamine aan zwangere vrouwen wordt aangeraden om te voorkomen dat hun baby's geboren worden met geboorteafwijkingen als een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte.

Omdat vrouwen vaak niet gelijk zwanger worden, slikken ze langer dan noodzakelijk foliumzuur. Daarnaast maakt de vitamine ook deel uit van multivitaminesupplementen, die de hele zwangerschap lang ingenomen worden. "Volgens de eerste resultaten van het onderzoek is het beter om je in de eerste plaats aan de richtlijnen te houden en foliumzuur sowieso niet langer dan zes maanden op een rij in te nemen", aldus Pauwels.

Uit het onderzoek zou namelijk blijken dat bij vrouwen die meer dan zes maanden voor het zwanger worden foliumzuur hadden geslikt, de aan obesitas gerelateerde genen van hun kinderen waren veranderd. Dit geldt ook voor vrouwen die het supplement tijdens de hele zwangerschap bleven slikken. 
Volgens Pauwels is het langdurig slikken van foliumzuur dus niet verstandig; "stop gewoon na twaalf weken", zegt ze . Ook is het niet nodig om zonder medische indicatie een multivitamine te slikken. "Dat hoeft alleen als er tekorten zijn. Tijdens de zwangerschap wordt je bloed gecontroleerd, dus als er een vitaminetekort is, hoor je dat vanzelf."
Pauwels is van mening dat het belangrijk is vervolgonderzoek te plegen. "We hebben nu een aanwijzing dat foliumzuur overgewicht bij kinderen veroorzaakt, maar het is nog te vroeg om te zeggen of dit daadwerkelijk zo is. We willen de kinderen van de onderzoeksgroep terugzien in de kleutertijd, dan kun je echt iets zeggen over obesitas", aldus de onderzoekster.

Bron: NU.nl

 

0 comments