Zondag 15 juli, 2018

Structurele hervorming energiebeleid moet meer producenten toelaten

Ondanks een ernstig tekort op de begroting van 2018 zal de overheid subsidies voor stroomvoorziening niet plots intrekken. Dat zei vice-president Ashwin Adhin na afloop van de spoedvergadering van de regering op het kabinet van de president. Zolang subsidies betaald moeten worden om stroomvoorziening te garanderen, zullen die betalingen ook plaatsvinden, tot de afbouw van subsidies voltooid is.

Volgens Adhin komt er een structurele hervorming binnen de onderneming waarbij meer energieproducenten op de markt worden toegelaten. Dit is mogelijk sinds de nieuwe energiewetten, opgesteld door Ir. Kopinsky, zijn aangenomen onder het bewind van ex-minister Hok van Natuurlijke Hulpbronnen aan het einde van de vorige regeerperiode.

De spoedvergadering waar de coalitiefractie en regeringsfunctionarissen bij zaten heeft geresulteerd in het besluit een nota van wijziging te sturen naar de Nationale Assemblee. Er zullen noodzakelijke maatregelen volgen om de staatsinkomsten te verhogen en de uitgaven te verlagen. Vanuit verschillende hoeken kwam kritiek op de begroting van de regering. Ook de partij van ex-minister Hok, PALU, die besloot niet mee te doen met een tweede termijn van Bouterse, heeft felle kritiek geleverd op de begroting. Deze zou volgens de PALU een onrealistisch beeld scheppen van de financiele situatie van de staat.