Dinsdag 19 juni, 2018

Oppositie timmert op ‘politiek dakloze’ minister Dodson

Minister Dodson vindt de kritiek op hem maar onjuist en onterecht.

Minister Dodson vindt de kritiek op hem maar onjuist en onterecht.

Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen kan volgens parlementsleden van de oppositie geen zinnige antwoorden geven op vragen van het parlement. Met name VHP-assembleeleden Mahinder Jogi en Asiskoemar Gajadien uitten donderdag scherpe kritiek op Dodson. Sinds het vertrek van zijn partij DOE uit de coalitie, is de politieke positie van Dodson ter sprake. Hij weigerde namelijk samen met zijn partij uit de regering te treden, omdat president Bouterse hem zou hebben gevraagd aan te blijven als minister.

Het belangrijkste discussiepunt donderdag was een overeenkomst tussen de intussen gesloten Alcoa en de NV. Energie Bedrijven Suriname (EBS). De deal zou inhouden dat de EBS (of de regering) 20 MW extra afneemt van het Amerikaans bedrijf, omdat deze geen grote hoeveelheden electriciteit meer kan gebruiken sinds de sluiting. Volgens parlementarier Gajadien is Dodson persoonlijk betrokken bij de deal, maar zelf ontkent Dodson dat. Hij kan, naar eigen zeggen, op vragen van het parlement over dit onderwerp niet uitgebreid ingaan, omdat hij als minister geen deal zou hebben gesloten met de Alcoa voor de levering van 20 MW electriciteit.

Dodson, duidelijk geirriteerd, zei dat hij alle beschikbare informatie over Alcoa en Suralco reeds had gedeeld met het parlement. De kritiek van de parlementsleden vindt hij onterecht en onjuist. Vice-president Ashwin Adhin meldde tijdens de vergadering president Bouterse komende week zelf over deze kwestie zal antwoorden.