Dinsdag 19 juni, 2018

Opgepast: Wijn maakt je dement!

Door het alcoholgebruik neemt je hersencapaciteit nog sneller af!

Door het alcoholgebruik neemt je hersencapaciteit nog sneller af!

Het is maandag en het weekend ligt ons allen nog vers in het geheugen. Heb je lekker lang uitgeslapen of heb je juist flink de kurken uit de wijnflessen getrokken? Als je weekend meer had van het laatste, dan hebben wetenschappers helaas niet zo mooi nieuws voor jou.

In de British Medical Journal werd eerder deze maand gewaarschuwd voor alcoholgebruik. En dan zal je wel denken: “Ach, ik drink alleen in het weekend…” Maar ook jij blijft niet gespaard van de gevaren van deze boosdoener.

Er is namelijk ontdekt dat mensen die 5 glazen wijn per week drinken wel drie keer zoveel kans hebben op hersenatrofie, meldt Business Insider. Door het alcoholgebruik neemt je hersencapaciteit dus nog sneller af, wat er uiteindelijk voor kan zorgen dat je dement wordt.

Nu is dementie voor een goed deel erfelijk, maar met tussenkomst van deze gefermenteerde druivensappen, raken je hersenen eerder beschadigd en dat is niet heel handig, als je na je pensioen nog een heleboel avontuurlijke dingen had gepland. Denk maar aan die wereldreis die je dan eindelijk zou kunnen maken, omdat je na lang en hard werken het geld (en de tijd) ervoor vrij hebt. Of aan de kleinkinderen die je nog graag je favoriete hobby zou willen aanleren.

Kortom, volgens de wetenschap moeten we allemaal wel een beetje minder enthousiast de glaasjes achterover gooien. Want hoe leuk de herinneringen ook mogen zijn van zo een gezellig avondje borrelen, als je er op je 60e niets meer van kunt herinneren, heeft het eigenlijk weinig zin noh?