Zondag 27 mei, 2018

Noord- en Zuid-Korea onder één vlag naar de Olympische Spelen

Een Noord- en een Zuid-Koreaanse atleet maken een selfie op de Rio 2016 Olympische Spelen. Foto: Reuters

Een Noord- en een Zuid-Koreaanse atleet maken een selfie op de Rio 2016 Olympische Spelen. Foto: Reuters

Kunstschaatsen, ijshockey, alpineskieen, shorttrack en langlaufen zijn de sportdisciplines waarin Noord-Korea, met 22 spelers meedoet aan de Olympische spelen in Pyeongchang. Omdat Noord-Korea te laat was met de inschrijving van atleten, zijn beide landen met elkaar overeengekomen dat zij onder een vlag, namelijk die van Zuid-Korea, meedoen aan de openingsceremonie op vrijdag 9 februari. Het International Olympisch Comite(IOC) is daarmee akkoord gegaan.

Speelsters uit Zuid-Korea en Noord-Korea zullen het vrouwenhockeyteam vormen. Noord-Korea stuurt naast de 22 atleten ook nog een delegatie van 500 mensen naar Pyeongchang. Deze delegatie zal bestaan uit officials, cheerleaders, artiesten en taekwondoka’s. De taekwondoka’s zullen een demonstratie van de sport geven.

Thomas Bach, de voorzitter van het IOC, was zeer dankbaar naar de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un toe, die volgens hem het mogelijk had gemaakt om de overeenkomst tot stand te brengen. ‘Deze overeenkomst heeft laten zien dat sport altijd bruggen bouwt’ zegt hij.

De Olympische Spelen hebben volgens Bach de deur op een kier gezet voor een vreedzaam dialoog tussen de twee landen.