Zondag 27 mei, 2018

Minister Dodson: “Vieze kleur achter scalians geen probleem”

Minister Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen

Minister Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen

“Ze zijn het niet aan het vervuilen, ze ruimen integendeel de kwikresten op”. “Door het zuigen en verwerken van de kwik laat de Scalian vuil water achter. Dit hoeft geen probleem te zijn aangezien het water zichzelf weer reinigt”. Enkele uitspraken van minister Regillio Dodson van Natuurlijk Hulpbronnen over de scalians die actief zijn op het grootste meer van Suriname.

De grote pontons met aan boord megawerken bedoeld om goud van (net onder) de bodem van het stuwmeer in Brokopondo te zuigen en te verwerken schijnen Dodson niet meer te hinderen. Zo’n twee jaar geleden deed de NH-minister nog harde uitspraken over het ‘uitroeien’ van deze illegale goudverwerkers, maar hij veranderde al gauw zijn toon. Sindsdien lijkt de minister dikke vriendjes met de scalianhouders.

Zo werd eerst de afspraak gemaakt dat de scalians, al goudmijnend, over het Brokopondo meer mochten varen onderweg naar de Sarakreek waar de megawerken normaal te werk zouden kunnen. Toen niet lang daarna een nieuwe groep illegale goudzoekers aan de rand van het stuwmeer (ook) een ravage aanrichtte, werd zelfs de hulp ingeroepen van de eigenaren van de scalians. Die mochten met hun vaartuigen opnieuw het meer op om te helpen bij het herstel van enkele dammen. In de tussentijd gold nog altijd de regel dat zij niet mochten mijnen op het meer, terwijl er toch steeds weer videootjes opdoken van scalians die actief met sluizen substantie van de bodem zogen.

Enkele dagen geleden dook er weer zo’n video op, nu bleken er meerdere scalians actief te zijn op het stuwmeer en de vervuiling van het water in het stuwmeer nam alleen maar toe. Toch is dit volgens minister Dodson helemaal verkeerd begrepen. De scalianhouders zouden hun vaartuigen nu juist inzetten om alle kwik (die zij in het meer hebben laten lopen) weer op te zuigen. Ze doen, aldus Dodson, dus het goede werk en dat zelfs op eigen kosten. Hij blijft er, in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut van het kabinet van de President, zelfs bij dat hij nog altijd controle heeft over de situatie “Wij zullen niet tolereren dat mensen in de goudsector over de schreef gaan”.