Dinsdag 19 juni, 2018

Minder snel rimpels door acne

Mensen die in hun pubertijd last hadden van acne, krijgen op latere leeftijd minder snel rimpels en een dunne huid.

Acne is een verzamelnaam voor huidaandoeningen die vervelende puistjes veroorzaken. De meeste mensen hebben hier in de pubertijd last van, maar acne kan soms ergere vormen aannemen waarbij het tot na de pubertijd actief blijft.

Nieuw onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Investigative Dermatology, wijst nu uit dat mannen en vrouwen die eerder acne hebben gehad, minder snel rimpels en een dunne huid krijgen. Dit zou komen door de langere telomeren in de witte bloedcellen, die snelle veroudering van de cellen tegengaat. Telomeren zitten aan het uiteinde van de chromosoom. Ze zorgen voor bescherming zodat de chromosoom zich kan blijven vernieuwen. Bij elke celdeling worden de telomeren steeds korter, totdat ze te kort worden en niet meer kunnen delen, waardoor de cel doodgaat.

Wetenschappers van de King’s College in Londen hebben bij dit onderzoek gekeken naar de lengte van de telomeren van 1205 Britse tweelingen. Van de groep had een kwart in het verleden acne gehad. Het resultaat van het onderzoek was dat de telomeren van tweelingen met een acne-verleden significant langer waren dan van hen die daar geen last van hebben gehad.

De onderzoekers concludeerden hieruit dat mensen die eerder acne hebben gehad pas op latere leeftijd rimpels en een dunne huid krijgen, omdat hun huid langzamer oud wordt.