Zondag 15 juli, 2018

Meerdere selfies per dag delen duidt op gedragsstoornis

“Van die mensen die bij elke gelegenheid een selfie moeten maken”……. Iedereen heeft er op z’n minst eentje in de vriendengroep. Toch?  Het is gewoon een obsessie geworden. Volgens nieuw Brits onderzoek gedaan door onderzoekers van de Nottingham Trent University, is deze obsessie officieel een gedragsstoornis , die ook wel “Selfitis” genoemd wordt. Deze term dook drie jaar geleden voor het eerst op vlak nadat de Britse Danny Bowman probeerde zelfmoord te plegen, omdat hij zo geobsedeerd was door het nemen van de perfecte foto van zichzelf. De jongen zat zes maanden lang binnen en maakte tien uur per dag selfies. Het maken van de perfecte foto dreef hem zo ver dat hij een poging deed zichzelf te doden. Toentertijd werd zijn obsessie gekscherend 'selfitis' genoemd, waar destijds de spot mee werd gedreven.

Het onderzoek werd gedaan onder focusgroepen van honderden deelnemers op verschillende locaties in India, het land met de meeste Facebook-gebruikers en ook het hoogst aantal doden gelinkt aan selfies nemen op hachelijke plekken. De groepen werden stellingen voorgelegd als “ik voel me eenzaam en afgesloten als ik geen selfies neem” of “Ik voel me populair als ik het doe”.

Er zijn drie niveaus waarmee de ernst van de stoornis wordt weergegeven. Je hebt pas chronische selfitis als je 24 uur per dag selfies maakt en ze tenminste zes keer per dag op sociale media kanalen post. Wie er drie per dag neemt, maar ze niet deelt op social media, is nog niet ernstig verslaafd.

“Wie aan de stoornis lijdt, heeft vaak last van een gebrek aan zelfvertrouwen en zoekt naar een weg om erbij te horen”, zegt onderzoeker Janar­thanan Balakrishnan tegenover The Indepenent.

Volgens onderzoekers is het belangrijk om meer te begrijpen over hoe en waarom mensen dit potentieel obsessieve gedrag ontwikkelen, en wat kan worden gedaan om mensen te helpen die het gevoeligst zijn.

De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het International Journal of Mental Health and Addiction en tonen een gedragsschaal van selfitis.

 

Blijf op de hoogte van al het lokale en internationale nieuws rechtstreeks vanaf jouw mobiele telefoon, helemaal gratis!

Download de Loop News app in de Google Play Store: http://bit.ly/1HHj2Uu    

Download de Loop News app in de App store: http://apple.co/2e3q1Lk