Zondag 22 april, 2018

Manier waarop relatie wordt verbroken belangrijk

De meesten van ons hebben dit weleens ervaren: je relatie wordt verbroken en jij bent niet degene die er een punt achter wilde zetten. Je wordt afgewezen en dat is pijnlijk. Men zegt weleens dat het niet uit maakt hoe het is gegaan “the break-up”, de pijn zal er altijd zijn. Maar uit onderzoek is gebleken dat wel degelijk uitmaakt hoe de relatie is verbroken.

Hiervoor keken de onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University naar twee soorten manieren van  afwijzing in een relatie;

1. De afwijzing die als reden heeft dat er iemand anders in beeld is en

2. de afwijzing die door andere omstandigheden wordt veroorzaakt.

Aan het onderzoek deden 600 participanten mee die werden blootgesteld aan vier verschillende scenario’s waarin ze met afwijzing te maken kregen. Eentje daarvan zag er als volgt uit: een vrouw moest een puzzel oplossen. Hiervoor kreeg ze de keuze om hulp in te roepen van een van de mannelijke proefpersonen, van een vrouw of om het in haar eentje te doen. In dit geval werd er gekeken naar hoe de proefpersoon reageerde op de keuze van de vrouw.

Uit het onderzoek bleek dat een persoon die werd afgewezen omdat de keus op een ander viel, de meeste moeite had met de verwerking. Volgens de onderzoekers is er in dit geval namelijk sprake van een dubbele afwijzing; die persoon wijst namelijk jou af en vind iemand anders “beter.”

De proefpersonen die zich afgewezen voelden, ging in de meeste gevallen op zoek naar een reden. Wanneer bleek dat de oorzaak van de afwijzing niets te maken had met een derde persoon, voelden de proefpersonen zich beter.

Als advies geven de onderzoekers mee dat als je het uitmaakt met iemand en er niemand anders in het spel is, dan is het het beste om dit te benadrukken. Is er wel een ander in het spel, dan is het het beste om dit eerlijk toe te geven, maar er niet te veel nadruk op te leggen.

Zo beperken we dan met z’n allen hopelijk de schade bij het “uitmaken” van een relatie.

Blijf op de hoogte van al het lokale en internationale nieuws rechtstreeks vanaf jouw mobiele telefoon, helemaal gratis!

Download de Loop News app in de Google Play Store: http://bit.ly/1HHj2Uu

Download de Loop News app in de App store: http://apple.co/2e3q1Lk