Zondag 15 juli, 2018

Lange weg te gaan voor erkenning traditionele geneeskunde in Suriname

Foto: ACT Suriname

Foto: ACT Suriname

Suriname mag dan wel gezegend zijn met een multi-etnische samenleving, met een schat aan eeuwen oude traditionele geneeskundige kennis, de huidige status van erkenning ten behoeve van onze eigen traditionele geneeskunde is in vergelijking met dat van andere landen in de wereld, zoals bijvoorbeeld China en India, nog in de kinderschoenen. Die conclusie trekt minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. Hij was een van de hoofdsprekers op het congres ‘Dag der Traditionele Medische Systemen afgelopen vrijdag in de conference room van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).

Vice-president Ashwin Adhin opende het congres. “Suriname is rijk aan medicinale planten en mineralen, die door de bevolking uit alle windstreken gebruikt worden voor medische doeleinden”. De bewindsman liet weten dat de tijd is aangebroken dat wij in Suriname de erkenning van onze eigen kennis en kunde en onze veelzijdige culturele rijkdom op het gebied van traditionele medische systemen en homeopathie ordelijk aanpakken.

 Behalve de toespraken van de beleidsmakers, zijn er ook interessante presentaties gehouden over onder andere de synthese van allopathische en traditionele medische systemen. De traditionele genezers van onder andere Kwamalasamutu en het Amazon Conservation Team (ACT) haalden tijdens hun presentatie aan hoe effectief de traditionele behandelingen zijn en benadrukten het belang van kennisoverdracht.