Zondag 27 mei, 2018

Kinderartsen waarschuwen voor gevaar knoopcelbatterij

Nederlandse Kinderartsen slaan opnieuw alarm over de ernstige en soms dodelijke gevolgen van het inslikken van een knoopcelbatterij; die ronde, platte batterijen. Bij het inslikken van de batterij kan er een bijtend zuur lekken dat al binnen een uur een gat in de slokdarm kan branden.

In Nederland zijn er sinds 2008 al minstens zestien kinderen ernstig gehandicapt geraakt, waarvan twee overleden na het inslikken van de zogenoemde knoopcelbatterij. Volgens de vereniging van Kinderartsen ligt het daadwerkelijke aantal slachtoffers  vermoedelijk veel hoger. Vandaar ook dat de vereniging een onderzoek is begonnen hiernaar.

Volgens de leiding van het onderzoek veroorzaken de batterijen schade, door na het inslikken te  drukken op de slokdarm, waarna ze een chemisch, erg etsend, stofje lekken. Aangezien de batterijen elektrisch geladen zijn geven ze elektrische schade geeft aan de slokdarm. Dit alles kan ervoor zorgen dat er een gat in de slokdarm ontstaat, wat altijd tot een ontsteking zal leiden. Maar  het kan ook verder doorbranden naar de luchtpijp en de hoofdslagader.

Als een kind een knoopcelbatterij inslikt, moet het direct naar het ziekenhuis worden gebracht. Het is het streven om de batterij het liefst binnen een uur na inslikken te verwijderen.

De NVK heeft alle kinderartsen in Nederland opgeroepen elk incident met ingeslikte batterijen te melden. Artsen wordt ook verzocht elk kwartaal een update te geven over het letsel van hun patiënt. De vereniging hoopt hiermee een beter beeld te krijgen van de omvang van het probleem en de complicaties.

Blijf op de hoogte van al het lokale en internationale nieuws rechtstreeks vanaf jouw mobiele telefoon, helemaal gratis!

Download de Loop News app in de Google Play Store: http://bit.ly/1HHj2Uu

Download de Loop News app in de App store: http://apple.co/2e3q1Lk