Donderdag 19 april, 2018

Filipijnen willen af van ontwikkelingshulp EU

De EU financierde hulpprogramma's in arme en onrustige gebieden in de Filipijnen.

De EU financierde hulpprogramma's in arme en onrustige gebieden in de Filipijnen.

De Filipijnse regering heeft geen behoefte meer aan ontwikkelingshulp van de Europese Unie. Dat maakte de EU-ambassadeur in het Aziatische land, Franz Jessen, woensdag bekend. ,,De Filipijnse regering heeft ons laten weten dat ze geen nieuwe EU-subsidies meer accepteren'', zei de diplomaat.

Het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van Jessen. Het besluit hangt mogelijk samen met verwachte financiële steun uit China, die werd toegezegd na de topconferentie over de zogeheten 'Nieuwe Zijderoute'.

De EU financierde hulpprogramma's in arme en onrustige gebieden in de Filipijnen. Bij het stopzetten van de financiële steun vervalt volgens Jessen zo'n 250 miljoen euro aan subsidies.

De relatie tussen de Filipijnse president Rodrigo Duterte en de Europese Unie staat al langer onder druk. De EU is kritisch over Duterte's snoeiharde aanpak van drugsdealers en -gebruikers. Sinds zijn aantreden zijn duizenden verdachten van drugsdelicten doodgeschoten. Volgens de president snappen Europese landen niet hoe groot het drugsprobleem in zijn land is.

ANP