Dinsdag 19 juni, 2018

Europa moet 'herexamen' maken bij Trump

Een ietwat ongemakkelijke houding van Amerikaanse en Europese leiders. Foto: AP

Een ietwat ongemakkelijke houding van Amerikaanse en Europese leiders. Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt de EU nu met heffingen op Europese auto’s. ‘We zullen Mercedes Benz heffingen opleggen, we zullen BMW heffingen opleggen’, zei hij tijdens een verkiezingsbijeenkomst voor een Republikeinse kandidaat in Pennsylvania, Rick Saccone. De bijeenkomst was tegelijkertijd een rally voor Trump.

Op weg naar Moon Township, een voorstadje van Pittsburgh, twitterde Trump dat hij Europa zal vrijstellen van de hogere importtarieven op staal en aluminium, als de EU de ‘afgrijselijke belemmeringen en tarieven’ afschaft die voor Amerikaanse producenten gelden, zo niet, dan belasten we hun auto’s etc. Hij zegt dat na zijn actie een heleboel staalfabrikanten hun deuren hebben geopend en daardoor staal en aluminium terug is in Amerika. Om de eigen industrie te beschermen zal de invoer van staal en aluminium worden belast met heffingen.

De Eu zegt naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te zullen stappen omdat de heffingen tegen de WTO-regels zijn. Ook Zuid-Korea, die een ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse dictator en Trump probeert te regelen, dreigt met een klacht bij de WTO.

Vol frisse moed heeft Trump zich op de bestaande wereld gestort: zelfs Noord-Korea is niet meer’slecht’ en de oudste en succelvolste bondgenoot, Europa, staat onder zware druk. De Europeanen moeten herexamen doen bij de Amerikanen. President Trump eist dat ze bewijzen ‘echte vrienden’ te zijn.