Donderdag 19 april, 2018

Édouard Philippe nieuwe premier van Frankrijk

De benoeming heeft grote betekenis in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in juni.

De benoeming heeft grote betekenis in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in juni.

President Emmanuel Macron heeft maandag de conservatief Édouard Philippe benoemd als nieuwe premier van Frankrijk. Philippe (46) is de burgemeester van de havenstad Le Havre en een vertrouweling van de prominente conservatieve politicus Alain Juppé van de partij Les Républicains. Dit maakte het Élysée maandag bekend.

Philippe geldt als iemand uit de gematigde vleugel van de Republikeinse partij. Hij zal een tegenwicht zijn tegen voormalige socialistische parlementsleden die de kant van Macron hebben gekozen. Het is in Frankrijk hoogst ongebruikelijk dat een president iemand uit een ander politiek kamp tot hoofd van de regering maakt.

De benoeming heeft grote betekenis in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in juni. Macron heeft een meerderheid nodig voor de verkiezing van de Nationale Vergadering op 11 en 18 juni om zijn hervormingsplannen te kunnen doordrukken. Anders zal zijn speelruimte ernstig worden beperkt.

Zondag werd Macron als jongste politicus aller tijden beëdigd als president van Frankrijk. Dinsdag worden naar verwachting de andere leden van het kabinet bekendgemaakt.

Maandagmiddag wordt Macron in Berlijn verwacht voor een bezoek aan bondskanselier Angela Merkel.

ANP