Zondag 15 juli, 2018

Dit zijn de meest ongezonde landen ter wereld

Bij het lezen van de titel denk je waarschijnlijk meteen: Maar dat is toch Amerika! Nee, dat is fout. Het meest ongezonde land ter wereld is de Tsjechische Republiek in Oost Europa. Dat is gebleken uit onderzoek gedaan door Clinic Compare, een vergelijkingswebsite, die gewerkt heeft met data van de World Health Organisation (WHO).

Bij het onderzoek is gekeken naar de alcohol consumptie, tabak consumptie en de prevalentie van obesitas van 179 verschillende landen. Hieruit kwam naar voren dat de Tsjechische Republiek de kroon spande wat betreft alcohol. The Independent schrijft dat in dit Oost-Europese land de inwoners elk gemiddeld 13,7 liter alcohol per jaar drinken. Dat komt neer op 550 shots, dus op dagelijkse basis gooit iedereen anderhalve shot alcohol naar binnen. Naast alcohol zijn de Tsjechen ook dol op tabak.

Op de tweede plaats kwam Rusland, gevolgd door Slovenië, Wit-Rusland, Slowakije en Hongarije. Dit is misschien niet heel erg vreemd, als je bedenkt dat de bekende alcoholische drank wodka afkomstig is uit dat gebied.

De Verenigde Staten van Amerika kwamen op een gedeelde 10e plek met Litouwen.

Deze landen scoorden op overgewicht wel lager. In deze categorie is het Oceanië die op de eerste plaats staat. Maar liefst 41% van de bevolking heeft daar een BMI boven de 30. Fiji, Tonga, Tuvalu en Kiribati zitten allemaal ook in de top 10 voor obesitas.

Het meest gezonde land is Afghanistan, gevolgd door Guinea, Niger en Nepal. Dit resultaat heeft waarschijnlijk te maken met de strenge wetten op alcohol in vergelijking met het westen.

Bij dit onderzoek is er helaas geen data van Suriname gebruikt.

Blijf op de hoogte van al het lokale en internationale nieuws rechtstreeks vanaf jouw mobiele telefoon, helemaal gratis!

Download de Loop News app in de Google Play Store: http://bit.ly/1HHj2Uu

Download de Loop News app in de App store: http://apple.co/2e3q1Lk