Zondag 27 mei, 2018

Bouterse: economie Suriname weer in de lift

Zowel de inflatie als het begrotingstekort zijn flink gedaald.

Zowel de inflatie als het begrotingstekort zijn flink gedaald.

De economie zit weer in de lift. Na enkele jaren van financiële crisis klautert de economie langzaam weer naar boven en wordt voor het eind van dit jaar een groei van 0,9 procent verwacht. Dat zei president Desi Bouterse tijdens de behandeling van de begroting van 2017 door het parlement.

Hij staafde zijn optimisme onder andere met de sterk gedaalde inflatie. Was er in 2016 sprake van 52 procent, op dit moment ligt de inflatie lager dan 20 procent. Ook het begrotingstekort is flink gedaald. Dit is bereikt door fors snoeien in niet-noodzakelijke uitgaven, aldus Bouterse, die benadrukte dat de huidige regering het moet doen zonder de ontwikkelingshulp die regeringen in de afgelopen vier decennia wel ontvingen.

De regering profiteerde ook van de goede resultaten van de twee in Suriname opererende goud-multinationals en Staatsolie.

Bouterse zei dat er een begin is gemaakt met de hervorming van de belastingdienst. Er zijn grote achterstanden in belastingbetaling, onder meer doordat veel vermogende inwoners niet of veel te weinig belasting betalen. De president kondigde ook hervormingen in het onderwijs en de gezondheidszorg aan. De zorg kampt met uit de pan rijzende kosten, de middelbare scholen met zeer slechte examenresultaten.

In antwoord op vragen van parlementariërs lichtte de president toe waarom de regering begin dit jaar de samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vroegtijdig heeft opgezegd. Dit had vooral te maken met het tempo waarin het IMF subsidies op brandstof en energie wilde afbouwen. Suriname wil ook af van die subsidies, maar wel in een tempo dat draaglijk is voor de burgers, aldus Bouterse.

Het staatshoofd ging ook kort in op de crisissituatie in buurland Venezuela. Hij zei dat Zuid-Amerika een ‘zone van vrede’ is en om dat zo te houden vindt hij dat de Caribische Gemeenschap (Caricom) een interventie niet moet toestaan. Bouterse maakte duidelijk dat hij zijn mening over de situatie in Venezuela niet baseert op mediaberichten omdat hij daar vanuit het verleden slechte ervaringen mee heeft. Inmiddels is besloten dat een afvaardiging van de Caricom met de Venezolaanse oppositie en regering gaat praten om tot een oplossing te komen.

Blijf op de hoogte van al het lokale en internationale nieuws rechtstreeks vanaf jouw mobiele telefoon, helemaal gratis!

Download de Loop News app in de Google Play Store: http://bit.ly/1HHj2Uu

Download de Loop News app in de App store: http://apple.co/2e3q1Lk