Donderdag 19 april, 2018

Bittere stof in bier laat je afvallen

Om het effect te merken zouden we 3500 glazen bier in een dag moeten drinken.

Om het effect te merken zouden we 3500 glazen bier in een dag moeten drinken.

Bier komt steeds vaker positief in het nieuws. Laatst nog werd ontdekt dat bier een betere pijnstiller dan paracetamol was. Nu blijkt dat je van bier ook kan gaan afvallen en dat het je cholesterol verlaagt, meldt NSMBL.

Wetenschappers aan de Oregon State University hielden zich bezig met een specifieke stof, xanthohumol. Dit stofje zit in hop, wat wordt gebruikt om bier een bittere smaak te geven. De deskundigen wilden nagaan wat het effect van deze stof was op de gezondheid.

Voor hun onderzoek hebben ze een groep mannelijke muizen op een vetrijk dieet gezet. Een deel van deze groep kreeg dagelijks een dosering van tussen de 30 en 60 milligram xanthohumol per kilo lichaamsgewicht. Dit ging 3 maanden lang door en aan het eind merkten ze een paar interessante dingen op.

De muizen die geen xanthohumol toegediend kregen, ontwikkelden in die periode 80% meer LDL, het slechte type cholesterol, dan de muizen die dat wel kregen. Ook het insulinegehalte was bij hen 42 procent hoger en ze waren 22 procent meer aangekomen dan de andere groep.

In muizen is dus bewezen dat xanthohumol het cholesterol- en insulineniveau op peil houdt en dat het helpt afvallen. Dit bewijs is een aanzet om xanthohumol pillen te creƫren voor mensen, want naast deze voordelen, was eerder ook al bekend dat het goed werkte bij kankerbestrijding.

Allemaal mooi nieuws, maar door gewoon bier te drinken, komen we er helaas niet. Broadly meldt dat een persoon van 75 kilo ongeveer 3500 glazen naar achteren zou moeten werken in een dag, om evenveel xanthohumol naar binnen te krijgen als de muizen. En met die hoeveelheid alcohol in je systeem, ben je binnen no time dood.