Zondag 27 mei, 2018

Alcohol drinken na studeren bevordert geheugen

Na een avondje wild feesten, word je meestal wakker met de vraag: “Dus wat is er precies gebeurd?!” Alles is vaag in je hoofd en je kunt je amper herinneren hoe je naar huis bent gekomen. Het zal daarom gek klinken, want in tegenstelling tot wat we meestal meemaken, kan alcohol wel degelijk je geheugen verbeteren.

Uit een studie van de Britse universiteit van Exeter is gebleken, dat mensen die na het studeren wat alcoholische drankjes hebben gebruikt, zich veel beter konden herinneren wat ze hebben geleerd eerder.

Aan het onderzoek deden 88 mensen mee, die allen een opdracht kregen waarbij ze woorden moesten leren. Daarna werd de groep in tweeën gedeeld, waarvan eentje vrij was om alcohol te gebruiken zoveel zij wilden. De andere groep moest zich helemaal onthouden van sterke drank.

De volgende dag werden de proefpersonen getoetst op kun opgedane kennis, en het bleek dat de groep drinkers zich veel meer kon herinneren dan de tegenpartij. Er werd ook bewezen dat hoe meer alcohol de persoon genuttigd had, hoe beter zij scoorden bij de test.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het komt dat in dit geval het geheugen positief wordt gestimuleerd, maar vermoed wordt dat alcohol nieuwe informatie blokkeert, waardoor de laatste informatie die opgenomen is door de hersenen, in het lange term geheugen wordt geplaatst.

Ondanks dit ene positief nieuwsje, wordt nog steeds gewaarschuwd voor de schadelijke gevolgen van alcoholhoudende drankjes.

Blijf op de hoogte van al het lokale en internationale nieuws rechtstreeks vanaf jouw mobiele telefoon, helemaal gratis!

Download de Loop News app in de Google Play Store: http://bit.ly/1HHj2Uu

Download de Loop News app in de App store: http://apple.co/2e3q1Lk